Publimedia Business
Tel.: +4 0721 44 65 84 office@publimedia-business.com

Tehnici SEO

De ce SEO

Dacă nu ești pe net, nu exiști. Cu siguranță ați mai auzit această expresie clișeu și o auziți tot mai des. Dar ceea ce s-ar putea să nu fi auzit este că puteți fi de 10 ani pe net și tot să nu existați. De fapt site-ul dumneavoastră va fi acolo, undeva, pierdut printre miliarde de alte site-uri.

Dacă un site nu apare pe primele pagini de rezultate ale unui motor de căutare are șanse minime de a fi găsit și accesat. Mai mult, 80% dintre utilizatorii Google dau click numai pe primele 3 rezultate. Acest lucru demonstrează foarte clar cât de importantă e optimizarea site-ului pentru a fi găsit mai ușor. Există întotdeauna alternativa Pay Per Click, adică cumpărarea primului loc în lista de rezultate. Acest truc demonstrează însă doar faptul că primul loc poate fi ocupat de site-ul care plătește cel mai mult și nu neapărat de cel care și este cel mai bun.


SEO face diferența

Search Engine Optimization reprezintă totalitatea tehnicilor prin care un site web este adus la o formă în care este propulsat mai sus în lista de rezultate dată de un motor de căutare pentru diverse cuvinte cheie. Această tehnică este o subcategorie importantă a marketing-ului online apărută în anul 1990, odată cu primele site-uri.

Totul pornește de la modul în care se fac căutările pe Internet. Haosul care exista pe WEB acum 15 ani a luat sfârșit o dată cu lansarea motoarelor de căutare. Revoluția în domeniul căutărilor pe Internet a fost realizată însă de Google. Cum reușește acesta să caute și să clasifice miliarde de site-uri în câteva milisecunde este un secret bine ținut însă puținele înformații care se cunosc au permis crearea unor tehnici care, corect aplicate, pot să maximizeze șansele unui site de a fi indexat cât mai sus în lista de rezultate. SEO (Search Engine Optimization) reprezintă un set de reguli care trebuie aplicate încă din primele etape ale creării unui site de succes.


Cum funcționează

Nimeni nu poate garanta că un site va fi pe prima sau pe o anumită poziție în Google, deoarece clasificarea se face automat. Google este un sistem care clasifică site-urile conform unei relevanțe apreciate, în funcție de niște algoritmi. Poziționarea în topul rezultatelor oferite de Google depinde de modul în care este realizat dar și de aspecte existente în afara site-ului respectiv, cum ar fi linkurile.


Popularitatea aduce trafic pe site

Google Page Rank clasifică site-urile cu valori de la 0-10. Cu cât este mai mare relevanța (page rank-ul) unui site cu atât primește un număr mai mare de vizitatori. Google folosește o formulă matematică extrem de complicată pentru a determina relevanța unei pagini. Când Google evaluează un site, se iau în considerare mai mulți factori:

  1. Layout-ul general al site-ului și cât de complet este acesta. Google nu agreează trimiterea către motorul de căutare a hărților corespunzătoare unor site-uri incomplete.
  2. Cuvintele cheie. Google favorizează site-urile care folosesc eficient cuvintele cheie.
  3. Linkurile externe. Google agreează când alte site-uri conțin linkuri către site-ul nostru. În acest mod Google ne poate găsi site-ul mai des.
  4. Actualizarea site-ului. Google urăște site-urile învechite, așa că site-ul trebuie actualizat foarte des.


Cum “se scrie” pe net

Cei mai mulți web designeri uită că textele care apar pe Internet trebuie să fie redactate diferit. Modul în care oamenii folosesc Internetul şi, în special, motoarele de căutare pentru găsirea conţinutului, este unul specific.


Cuvintele Cheie

Tehnica fundamentală a SEO este folosirea cuvintelor și expresiilor cheie. Cuvintele cheie sunt, în esență, cuvinte pe care spiderul motoarelor de căutare (program care scanează site-urile) este conceput să le găsească. Expresiile cheie se comportă la fel ca și cuvintele cheie, numai că sunt constituite din două sau mai multe cuvinte. Densitatea cuvintelor este numărul de cuvinte cheie împărțit la numărul total de cuvinte ale unei pagini și trebuie să fie cuprinsă între 2% și 7%.

Un bloc de text pentru un site WEB trebuie să conțină cuvinte cheie alese cu atenție. Motoarele de căutare consideră că un articol care conţine aceleaşi cuvinte sau fraze pe care un utilizator le-a folosit în căutare este mai relevant decât unul care nu le conţine. În cazul unei căutări pe Google, dacă utilizatorii nu folosesc exact aceeaşi sintagmă sau cuvânt, ca şi cea folosită de autor, articolul nu va apărea pe pagina de rezultate. Astfel, trebuie evitate acronimele, abrevierile și prescurtările pentru că pot reduce traficul. S-a demonstrat statistic că atunci când sunt folosite motoarele de căutare, utilizatorii tind să folosească nume complete și nu abrevierea acestora.


Titlurile

Titlul este unul din primele lucruri pe care un spider al motoarelor de căutare îl va observa când vizitează un site. Titlul nu trebuie să includă cuvinte cheie în exces. Cuvintele cheie alese trebuie să corespundă cu conținutul paginii.

Multe site-uri transformă titlul în Tag-ul site-ului, adică acel link afișat în lista de rezultate din Google. Astfel, titlurile trebuie să fie cât mai simple, fără jocuri de cuvinte sau metafore. Sondajele de opinie au arătat că titlul reprezină 30% din factorul de decizie al cititorului în legătură cu ce link să urmeze.


Leadul

Leadul trebuie să conțină numele complete ale companiilor, personalităților, orașelor sau produselor. Acronimele, abrevierile și jargonul trebuie evitate. Un lead care conține cuvinte cheie potrivite și rezumă informația clar are șanse mai mari să aducă trafic. Leadul reprezină 43% din factorul de decizie al cititorului în legătură cu ce link să urmeze.


Linkurile

Un articol fără linkuri pare incomplet. Utilizatorii, în timp ce citesc, așteaptă să găsească trimiteri (linkuri) pentru a găsi mai multe informații. Linkurile aduc beneficii atât articolelor unde sunt afișate, cât și celor către care se face trimiterea, chiar dacă cele din urmă sunt pe alte site-uri. Articolele trebuie să conțină linkuri către alte materiale înrudite din cadrul aceluiași site. Trimiterile către alte bloguri sau site-uri le pot determina să posteze linkuri către pagina site-ului. Un link care conține cuvinte cheie și nu sintagme de genul “citiți aici” ajută motorul de căutare să acorde o relevanță mai mare articolului.